Tantra ve Neo-Tantra Nedir?
TANTRA VE NEO-TANTRA
Tantra Nedir?
Doç. Dr. Ümit Sayın'ın "ESR", "Neo-Tantra" ve "Tantrik Kama Sutra" isimli kitaplarından alınmıştır...Tantra kelimesi ‘tan’ kökünden gelir; ‘uzanmak’, ‘devam etmek’, ‘çoğalmak’ anlamlarına gelir. Tantra ‘bilgiyi geliştiren, çoğaltan’anlamında kullanılır. Tantra felsefesinin Vedik yazıtlarda 2. yüzyıldan beri kullanıldığı söylenmektedir. Budizmin ve Hinduizmin bir kolu olarak doğmuştur. Her iki dinden etkilenmiş olsa da alsında Vajrayana Budizminden kökenini almıştır. Tantra’da hedef vücudun haz alma yeteneklerinin yok edilmesi yerine, bilenerek ve en üst hazlara ulaşarak, bilincin aşılmasıdır. Tantra, meditasyon, yoga, nefes egzersizleri, içsel bağımsızlığın sağlanması gibi pek çok unsuru içinde barındırır. Özellikle 2. yüzyıl ile 6. yüzyıl arasında temel felsefesi ve yöntemleri geliştirilmiştir. Tantra cinselliğin hem erkekte, hem de kadında çok farklı boyutlarda yaşanmasını amaçlayan bir düşünce, eylem ve esrime sistemidir.

Eski geleneksel Tantra ile 20. Yüzyılda ortaya çıkmış olan NEO-TANTRA akımları arasında ciddi farklar vardır. Neo-Tantra bir Doğu-Batı sentezidir; cinselliğe daha fazla ağırlık verir ve eski Hint geleneksel dogmalarını ve çok tanrılı dinin kurallarını içermez.
Bu günkü modern tıbbın ve modern cinsellik teorilerinin ulaştığı noktada, 1500 yıl önce Tantristlerin cinsellikle ilgili pek çok gerçeği gördüklerine, deneyimlediklerine şahit oluyoruz. Bugün bilim son 50 yılda insan cinselliği ile ilgili pek çok farklı gerçek keşfetmiştir. Modern seks terapisi bile Tantra’dan ve Tantrik cinsellikten çok şey öğrenmiş ve bunu uygulamaya koymuştur. Örneğin Masters & Johnson’ın uyguladıkları ‘sensate focus’(dokunmaya odaklanma) egzersizleri eski Hint ve Tantra geleneklerinden alınmıştır.
Neo-Tantra, Batı bilimi ve uygulamalarıyla eski Hint ve Tantra geleneklerinin birleştirilmesi sonucunda sentezi yapılmış yeni uygulamalar ve felsefeler bütünüdür. Bugün Avrupa ve ABD’de binlerce Tantra okulu, eğitim atölyesi ve workshop’ı bulunmaktadır. Neo-Tantra’nın hedefi insanlara bedenleri ve cinsellikleriyle ilgili unutmuş oldukları ve ayırdına varamadıkları bazı unsurları ve hazları hatırlatmak, tekrar yaşatmaktır.

Tantrik cinselliğin temelinde şu öğeler vardır:
- Meditasyon (bilincin ve şu anın ayırdındalığını sağlama, parasempatik ve sempatik otonom sinir sistemleri üzerinde kontrol sağlayabilme)
- Yoga (Hatha Yoga, vücudun kas sistemini ve beyin-vücut bütünlüğünü sağlayabilme)
- Chi-Kung (sağlıklı bir vücudu Yoga ile birlikte sağlama)
- Nefes egzersizleri (doğru nefes almayı öğrenmek)
- Doğru yaşamak (kendiyle barışık, tutarlı ve beden/zihin uyumunu sağlayarak yaşamak)
- Cinsel potansiyeli geliştirmek
- Cinselliği ve orgazmı bilinen boyutların çok üzerinde yaşamak
- Cinselliği kutsal bir tören olarak yaşayabilmek

Sanıldığının aksine Tantra kuramlarının temelinde sınırsız ve rastgele seks yaşama yoktur, cinselliği doğru yaşama vardır. Pek çok Tantrist kendi derin felsefelerinin de bir ürünü olarak monogamik (tek eşli) bir yaşam sürmektedirler. Eşlerin birbirlerine karşı son derece saygılı ve verici olması, cinselliği kutsal bir esrime töreni olarak yaşaması, cinsellikte ortaya çıkarılabilecek potansiyellerin ayırdına varmaları Tantrik cinselliğin özünde olan bir gerçekliktir. Tantra insanların neler yapabileceğine sınırlar koymaktan çok, insanın sınırlarını geliştirmeye çalışır. Tantrik cinsellik veya Neo-Tantra bugün Batı’da gözlemlenen ve insanları daha çok yanlızlaştırıp, depresyona sokan aşırı cinsel yozlaşmaya karşı çıkar. Örneğin sürekli eşlerin birbirini aldatması, rastgele cinsellik yaşaması, sürekli partner değiştirmesi Tantra felsefesine çok uygun davranışlar değildir.
Neo-Tantra’nın temelinde şunlar vardır:

NEO-TANTRA New Age (Yeni Çağ) Felsefesi ve Modern Bilimin etkileriyle 21. Yüzyıl için tekrar sentezlenmiş, günümüze uygun hale getirilmiş Tantra felsefesi ve yaşam biçimidir.
Tantra Budizmin ve Hinduizmin bir kolu olarak doğmuştur.
Tantra’da hedef vücudun haz alma yeteneklerinin yok edilmesi yerine, bilenerek ve en üst hazlara ulaşarak, bilincin aşılmasıdır.
Tantra, meditasyon, yoga, içsel bağımsızlığın sağlanması gibi pek çok unsuru içinde barındırır.
- Tantra’da ve Neo-Tantrada özellikle kadınlarda hedeflenen yükselmiş ve arttırılmış bir orgazm halinde bilincin eğitilmesi ve farklı bazı bilinç hallerine ulaşılmasıdır.
- Erkeklerde ise uzatılmış cinsel ilişki ve yaşantı, bir stimulan etkisine dönüşebilir ve boşalma olmadığı halde bilinç bazı farklı algı düzeylerinde kalabilir.
- Tantra ile varılan bazı bilinç halleri henüz bilimsel olarak araştırılmamıştır.
- Özellikle 2. yüzyıl ile 6. yüzyıl arasında temel felsefesi ve yöntemleri geliştirilmiştir.
- Tantra cinselliğin hem erkekte, hem de kadında çok farklı boyutlarda yaşanmasını amaçlayan bir düşünce, eylem ve esrime sistemidir.
Neo-Tantra Bilim İlişkisi Nedir?
- 20. yüzyılda cinsellik konusunda bilimin katkılarıyla pek çok gerçek bulunmuştur.
- Neo-Tantra bu bulguları da kullanır, yeni bir sentez yapar.
- Neo-Tantra bir çeşit Doğu-Batı sentezidir.
Neo-Tantra’da şu öğeler vardır:
- Pelvis ve Kegel Egzersizleri
- Cinsel potansiyeli geliştirmek
- Cinselliği ve orgazmı bilinen boyutların çok üzerinde yaşamak
- Cinselliği kutsal bir tören olarak yaşayabilmek
- Yaşantının bir etiği olması